Planowanie weselnego menu

Organizacja wesela zajmuje mnóstwo czasu i wymaga wiele wysiłku. Do najtrudniejszych zadań należy zaplanowanie odpowiedniego menu weselnego. Od jedzenia na przyjęciu zależy bardzo wiele i to ono w znacznej mierze wpływa na ocenę przyjęcia przez gości weselnych. Jedzenie powinno być nie tylko smaczne, ale i różnorodne oraz właściwie podane. Na czym skupić się planując menu weselne?

Ilość gości
Pierwszą czynnością związaną z planowaniem menu weselnego jest ustalenie liczby gości weselnych. W posiłkach uczestniczą także członkowie zespołu muzycznego, należy, zatem uwzględnić ich podczas ustalania liczby nakryć. Od tego ile gości będzie na naszym przyjęciu, zależą koszty. Zazwyczaj przelicza się je na osobę. Wśród organizatorów przyjęć weselnych możemy spotkać się z praktyką obniżania cen w przypadku dużej liczby gości. Takie rabaty mają przyciągnąć przyszłych Państwa Młodych i zachęcić do skorzystania z usług danego lokalu czy firmy cateringowej. 

Gdzie zamówić jedzenie na wesele?
W większości przypadków sale weselne posiadają własne restauracje lub współpracują z określonymi firmami cateringowymi. To najlepsze rozwiązanie, bo nie trzeba dodatkowo myśleć o wynajęciu firmy cateringowej. Jednak wiele par decyduje się na ten krok. Czym powinny się kierować wybierając firmę cateringową? Dobrym pomysłem jest zapytanie o rekomendacje znajomych, którzy organizowali przyjęcie albo osób, które często bywają na weselach. Można kierować się także własnymi doświadczeniami w tym zakresie. Jeżeli gościliśmy na przyjęciu, na którym jedzenie wyjątkowo nam smakowało, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zdobyć kontakt do firmy, która je obsługiwała. Doskonałym rozwiązaniem jest tzw. test panel, podczas którego para ma możliwość degustacji zamówionych potraw i dokonania ewentualnych zmian. 

Jakie kwetie ustalić przed weselem?
Podczas spotkania z właścicielami firmy cateringowej należy ustalić pewne podstawowe kwestie. Zapytajmy przede wszystkim o style menu, w jakich specjalizuje się dana firma. Podczas gdy my preferujemy dania nowoczesne albo potrawy kuchni europejskiej, firma może skupiać się wyłącznie na menu tradycyjnym. Bardzo ważną sprawą jest ustalenie, co wchodzi w cenę. Czy obejmuje ona wyłącznie przygotowanie dań, czy wliczana jest w nią również obsługa gości? Niektóre firmy w cenę wliczają koszt owoców, ciast lub soków, inne doliczają je dodatkowo. Kolejną ważną kwestią jest dostarczenie zamówionego jedzenia. Dowóz dań powinien być wliczony w cenę, ale niestety nie zawsze możemy na to liczyć.