Alkohol na weselu

Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego przyjęcia weselnego. Alkohol rozluźnia atmosferę i sprawia, że goście zachowują się swobodniej. Jednak w trakcie planowania wesela kwestie związane z alkoholem budzą wiele pytań i wątpliwości. Zastanawiamy się, jaki alkohol wybrać i jaka jego ilość będzie odpowiednia. Najczęściej na stołach weselnych gości wódka. Podstawowa zasada każe przeznaczyć ok. 0,5 litra na osobę. Jednak młodzi muszą pomyśleć również o doliczeniu butelek przeznaczonych na konkursy weselne czy tradycyjne „bramy”. Bez względu na rodzaj wódki, warto serwować ją odpowiednio schłodzoną. Dobrym pomysłem są kubełki z lodem. Wódkę podaje się w kieliszkach bez nóżki. Ich pojemność bywa różna. Z reguły wynosi od 25 do 60 ml. Mając możliwość wyboru, należy zdecydować się na jak najmniejsze kieliszki.

Wybór wódki weselnej
Polska słynie z wódki doskonałej jakości. Nie warto oszczędzać kupując wódkę gorszą gatunkowo. Goście z pewnością to zauważą i nie będą mieli dobrego zdania o gospodarzach. Najlepiej kupować wódkę sprawdzoną i wybierać alkohol z pewnego źródła. Możemy zdecydować się także na coraz bardziej popularne alkohole domowej roboty np. nalewki. Jednak musimy brać pod uwagę fakt, że właściciel lokalu może nie zgodzić się na serwowanie domowych trunków, które nie mają przecież akcyzy. Takie kwestie warto ustalić przed zawarciem umowy, aby później nie było problemów. O ile wódkę podajemy schłodzoną, alkohole gatunkowe powinny mieć temperaturę pokojową. Serwuje się je w kieliszkach na nóżce.

Jakie wino na wesele?
Nie wszyscy goście weselni lubią bardzo mocne trunki. Niektórzy wolą wino. Dlatego na przyjęciu weselnym nie powinno zabraknąć również tego alkoholu. Wino liczy się w ilości 0,35 l. na osobę, przy czym, powinno to być zarówno wino białe, jak i czerwone w proporcjach pół na pół. Nie zaleca się kupowania słodkiego wina. Zdecydowanie lepsze jest wino półwytrawne lub wytrawne, które nie powoduje przykrych dolegliwości na drugi dzień.

Obowiązkowa lampka szampana
Tradycja nakazuje powitać gości weselnych lampką szampana. Z reguły właściciele lokali weselnych wliczają jego koszt w cenę menu. Warto pomyśleć również o osobach, które nie piją alkoholu. One również powinny mieć możliwość wzniesienia toastu. Najlepiej zaserwować im bezalkoholowy odpowiednik szampana np. sok winogronowy. 

A może barman na weselu?
Wynajęcie barmana może być dosyć kosztowną atrakcją. Jednak coraz więcej par decyduje się na takie rozwiązanie. Samo przygotowywanie drinków przez profesjonalnego barmana może okazać się świetnym show. Kwestie ilości i rodzaju alkoholu warto ustalić wcześniej z właścicielem lokalu.