Wybór menu na przyjęcie. Różnorodność i ciekawa kolorystyka

Jedzenie to jeden z najważniejszych elementów każdego przyjęcia. Goście mogą wybaczyć wiele, ale nietrafionego menu na pewno nie zapomną przez długi czas. Dlatego organizując przyjęcie warto poświęcić trochę czasu na odpowiednie dobranie menu. Wybór właściwych potraw nie jest łatwy, ale z pewnością przełoży się na satysfakcję zaproszonych gości.

Podstawy ustalania menu
Pierwszym krokiem związanym z ustaleniem menu jest wybór dania głównego. Na ogół jest to danie mięsne, a od jego rodzaju zależą pozostałe elementy posiłku. Niektóre dania główne bywają bardzo sycące. Można wówczas zrezygnować z przystawki i postarać się o coś lekkiego na deser. W przypadku lekkiego dania głównego, możemy zwiększyć porcje dodatków albo wybrać bardzo sycący deser. Słowem kluczem podczas układania menu jest „harmonia”. Wbrew pozorom nie liczba dań jest najważniejsza, ale ich zgodność i właściwe dopasowanie. Dania ciężkie warto zawsze przeplatać daniami lżejszymi.

Różnorodność to podstawa
Kolejnym ważnym czynnikiem jest różnorodność menu. O różnorodności decydują przede wszystkim użyte produkty. Z pewnością nie nazwiemy menu różnorodnym takiego, które składa się wyłącznie z dań mięsnych albo rybnych. Trudno mówić o różnorodnym menu, kiedy w roli dodatków do każdego dania występuje wyłącznie ryż albo ziemniaki. Jeżeli decydujemy się na zupę krem z grzybów, nie wybierajmy do głównego dania zrazów z grzybami. Zasada różnorodności dotyczy również sposobu przygotowania dań. Jeżeli jedno z dań jest smażone, drugie powinno być gotowane. Po daniu na zimno powinno następować danie na ciepło.

Liczy się kolorystyka dań
Układając menu nie powinniśmy się skupiać wyłącznie na zmysłach smaku i węchu. Liczy się także wygląd dań, ich kompozycja oraz ciekawa kolorystyka. Jako przykład dosyć monotonnego pod względem kolorystycznym menu możemy podać np. zupę pomidorową, łososia na danie główne oraz deser z malin. Takie zestawienie potraw na pewno nie pobudzi zmysłu wzroku. 

Zawsze rozpatrujmy menu, jako całość. Musimy zadbać o równowagę wszystkich dań. Dobrze, jeżeli dania gorące równoważone są przez dania zimne, dania ciężkie przez dania lekkie, dania ostre przez dania łagodne, a jasne przez ciemne. Patrząc na menu w taki sposób możemy bardzo łatwo wyłapać pewne błędy i dokonać ewentualnej korekty menu. 

Od dobrze ułożonego menu zależy naprawdę wiele. Harmonijnie dobrane dania decydują o postrzeganiu przyjęcia przez gości. Wpływają na ich dobry nastrój. Opracowując starannie menu możemy, jako gospodarze wyrazić swój szacunek wobec gości.